Kinderen en overgewicht

 

Net zoals volwassen mannen en vrouwen mager, slank of stevig kunnen zijn, heb je kinderen die ogen als een sprietje en kinderen die lekker mollig zijn. Maar…wat is te mollig en wanneer is er sprake van overgewicht? Je kind kan dus lang zijn en stevig gebouwd zijn. Maar… dat hoeft niet te betekenen dat je kind te dik is of wordt. Maar... één op de acht schoolkinderen is te dik of dreigt dat te worden. Overgewicht bij kinderen ontstaat in de meeste gevallen door verkeerde eetgewoontes en te weinig beweging.

Eén op de drie kinderen met overgewicht heeft op volwassen leeftijd kans op een verhoogde bloeddruk en loopt aanzienlijk meer kans suikerziekte of een hart- of vaatziekte te krijgen.  


Moet uw kind op dieet?

 

Nee, kinderen hoeven in principe niet op dieet. Sterker nog: diëten is voor schoolkinderen zelfs onverstandig. Wel kan ik ouders en kind met raad en daad bijstaan. Ik ga samen met de ouders en het kind rond de tafel zitten om duidelijk te krijgen hoe de leefstijl thuis is. Ik geef advies hoe het eet- en eventueel beweegpatroon verbeterd kan worden en dat het belangrijk is met elkaar afspraken te maken.

Waar het om gaat is, dat er thuis door het hele gezin een gezonde leefstijl gevolgd wordt. Als dat gebeurt, raakt het kind vaak het overgewicht wel kwijt. Een dieet is dan niet nodig: de kilo’s die een kind teveel weegt, groeien eruit.